אדם שנשאל כזו שאלה יש סיכוי שהוא יפגע מעצם השאלה, כי כיצד בכלל אפשר לדמות ביניהם? הרי בן אדם ברמה אחרת מהבהמה… כל עיסוק הבהמה בחייה הגשמיים וגם השכל שיש לה שייך רק לצורך היכולת לשרוד בחיים הגשמיים ואילו האדם יש לו שכל להבין ולנתח דברים נעלים יותר.
חכמינו זכרונם לברכה אומרים "מוֹתר האדם מהבהמה אַיִן… לבד הנשמה הטהורה". כן, אדם צריך להתבונן במה שונה מטרת בריאתו מהבהמה, והשוני אינו שייך לחיי הגשם אלא לנשמת היהודי שהצטרפה לגופו הגשמי על מנת לחבר את הגוף הגשמי לבורא העולם.
זו נקודה חשובה למחשבה בימים טרופים אלו. במרוץ החיים, שהכל הולך חלק וגם אם יש תקלות וקשיים פה ושם ומוצאים את הכלים הגשמיים להתגבר עליהם יכולה להיות מחשבה מוטעית "שכוחי ועוצם ידי עשה לי את החַיִל הזה". הכישורים והיכולות האישיים שלי או הכישורים והיכולות של העם שאני שייך אליו הצליחו לגרום שהחיים יזרמו ללא תקלות.
אך מידי פעם אנו נתקלים בתקלות המשנות את חיי האנושות ושאנשי המדע – למרות המחשבה והכספים הרבים שהם משקיעים – אינם מצליחים להחזיר את המציאות לקדמותה.
וירוס הקורונה הוא אחד מהם. מאחר ואנו חיים בעולם שהוא כפר גלובלי ואין אפשרות להחזיר אותו לאחור גם אם מצליחים למגר תחלואה בשיטות שונות במדינה מסוימת, התחלואה חוזרת באחת מדלתות הכניסה לארץ. גם אם מייצרים חיסון יעיל לזן מסוים ישנן מוטציות חדשות העמידות לחיסונים.
אנחנו חייבים להיכנס יותר לעומק ולמצוא את הדרך הותיקה שהוכיחה עצמה להתמודדות עם מזיקים אלו.
ככל שהמדע מגלה דברים חדשים בעולם, שלא נתגלו מאז הבריאה ועד היום, כך אנו מבינים ששום דבר לא נוצר מעצמו, שום דבר לא קרה במקרה אלא ביד מכוונת ולכן גם בואו של הקורונה לא קרה במקרה ועלינו לחפש את דרך כלי הבריאה הרגילים להתמודד עם הוירוס, שבינתיים מתעתע בנו, ובמקביל לנקוט בצעדים שיחזקו הקשר שלנו לבורא וירחיקו את הכלים המזיקים, אשר מנתקים אותנו מאיתו.
ישנו פסוק "כִּי חֵלֶק ה' עַמּוֹ יַעֲקֹב חֶבֶל נַחֲלָתוֹ". עם ישראל, בני יעקב, מחוברים אל ה' על ידי 'חבל' המורכב מתרי"ג נימים, תרי"ג מצוות, שהם מוליכי החיים והשפע. קיום התורה והמצוות מעניקים לנו שפע חיובי.
לצד קיום התורה שמביאה ברכה, אנו זקוקים גם לתפילה. התפילה מופיעה כבר בתחילת הפרשה הקודמת, פרשת ואתחנן, כתחינה ובקשה של משה מה' שישנה את המציאות שנגזרה עליו שלא להיכנס לארץ. "ואתחנן" – גם מלשון מתנת חינם. משה אינו מחפש לאסוף את הזכויות הרבות שלו ובהשפעתם לבקש את בקשותיו, אלא מבקש זאת כמתנת חינם, כאדם שאינו בר זכויות.
בפרשתנו פרשת עקב, התורה מצווה על התפילה. נאמר "ולעבדו בכל לבבכם". בעקבות פסוק זה נאמר בגמרא "איזוהי עבודה שבלב – זוהי תפילה". התפילות שאנו מתפללים שלוש פעמים ביום נועדו לא רק לבקש מה' סיוע בזמני מצוקה אלא כשמו כן הוא תופל – מחבר, התפילה מקשרת ומקרבת את היהודי לבוראו.
לתפילה ישנה יכולת השפעה חזקה יותר ממעשים טובים. חזקיהו המלך חלה במחלה קשה ועמד להסתלק מהעולם, ישעיהו הנביא אמר לו שאין כל דרך להחזיר את הגלגל אחורה כי הגזירה כבר נחתמה, אך חזקיהו לא ויתר והחליט להתעלם מדברי הנביא, הוא עמד בצמוד לקיר והחל לזעוק מעומק לבו. תפילתו התקבלה והוא זכה לעוד חמש עשרה שנות חיים.
אין ספק שהקירבה לה' תמנע מאיתנו את המחלות, כמובן שה' רוצה שנתנהג בהתאם לחוקי הטבע הנהוגים בעולם ולכן ננקוט בצעדים הגשמיים שיעצרו את המחלה, אך הניסיון מלמד אותנו, שאם לא נטפל במקור- לא נוכל לעצור את התוצאה.
נסכם את תחילת פרשתנו, משה אומר לבני ישראל שכדאי לשמור את המצוות כי אז יתברכו בשפע רב ויחיו חיים בריאים בגוף ונפש. הבה ונתפלל שנצליח לעמוד בדרישות, נתפלל שה' יעניק לנו בריאות איתנה ללא גלים נוספים של וירוסים מאיימים.