טורו השבועי על פרשת השבוע, של הרב יוסף יצחק לרר מתפרסם מידי שבוע בעיתון "יבניתון"

פרשת נשא – להתנתק כדי להתחבר

השבוע, קיבלנו שוב, בפעם ה3,333 את התורה, מאז קבלתה בפעם הראשונה במדבר. למרות שהיום אנו לא עומדים שם, הסיבות לנתינת התורה במדבר קיימות עד היום.

הראשונה: המדבר הוא מקום הפקר שלאף אחד אין בעלות עליו או ליתר דיוק לכולם יש בעלות ולכן גם התורה שניתנה במדבר שייכת לכולם, לכל עם ישראל, ללא יוצא מהכלל.

הסיבה השנייה: כדי שנוכל ללמוד ולקיים אותה ללא רעשי רקע והמדבר הוא מקום שקט. כדי להמחיש העניין, בימי השבוע אדם סובל מהפרעות קשב קשות, במיוחד בשנים האחרונות שהאדם שפוט למכשירו הסלולרי… לכן, בכל רגע נתון, גם אם מנסה למצוא זמן איכותי, רגוע ושלו, שבו הוא מתכונן להתרכז רק בחומר הלימודי שלו, המחשבה שאולי מישהו מחפש אותו והוא אינו עונה, גורמת להסחת הדעת. רק ביום השבת הוא מגיע למדבר. המכשיר כבוי והפרעות הקשב והריכוז אינן קיימות.

עלינו לעשות מאמץ, שגם באמצע השבוע, נמצא זמן איכותי לעסוק במטרות העיקריות של חיינו. בפרשת השבוע, פרשת נשֹא, נאמר "נשֹא את ראש בני ישראל", נתינת התורה גרמה לעם ישראל להינשא ולהתרומם, להיות חשובים, והדגש – שלא רק כעם אלא גם כיחידים. רבי שמעון בר יוחאי אומר שבעת מתן תורה אם בעם ישראל היה חסר אדם אחד, לא הייתה יורדת השכינה ולא הייתה ניתנת התורה ככתוב "כי ביום השלישי ירד ה' לעיני כל העם".

מהי הסיבה שחיסרון האחד כה חשוב ומכריע מול מאות האלפים שעמדו מול ההר? דווקא היום, יכולים להבין זאת טוב יותר, בעידן היועצים הארגוניים, אשר נכנסים לחברה שבה עובדים אלפים ותפקידם הוא לדאוג שכל עובד יתן את מלוא התפוקה שיכול ושלא תהיה אבטלה סמויה. לאחר שהחברה תייסם את המלצותיו אם אחד העובדים יעדר חסרונו יורגש.

ה' ברא עולם שמעורב בו טוב ורע ומטרתו לגלות ולהעצים את הטוב המצוי בעולם. ה' בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו, בחר בנו כמתקני העולם הדואגים להעצים את הטוב ולדחות את הרע. לצורך ביצוע המשימה נתן לנו את התורה ככלי שעימה נוכל לתקנו.  לכל אדם יש חלק שאותו הוא צריך לתקן. השלמות של התיקון יוכל להיות רק אם כל אחד ימלא את תפקידו ב100% ולכן התורה יכלה להינתן רק כשכולם היו נוכחים.

מהמוסיקאי האיטלקי טוסקניני, נוכל גם להבין כמה חשובה עבודתו של כל יהודי. הוא היה מוסיקאי שחיפש שלמות מוחלטת בביצוע כל יצירה. לימים כתבו עליו ספר ביוגרפיה ובאחד הימים כאשר כותב הספר רצה לבקרו טען טוסקניני שהוא עסוק באותו יום בהקשבה ליצירה שכתב ולא יוכל לדבר עימו , הביוגרף שאל האם הוא יכול להצטרף להאזנת היצירה ונענה בחיוב. הסופר ישב לידו לאורך כל השידור ולבסוף שאל את המוסיקאי – "איך היה"? הנ"ל ענה: "יפה, אך לא מושלם". התזמורת הייתה אמורה להכיל 120 נגנים ומתוכם 15 כנרים אך בפועל היו 14 כנרים, הוא לא קלט כיצד המוסיקאי קלט שהיה חסר נגן ושאלו על כך. אתה מאזין ולא שם לב לחיסרון אך אני כתבתי ואני יודע איזה צליל צריך להפיק כל כלי והיה חסר לי הצליל של אותו הכינור, כי הרי לא צורף כלי ללא מטרה.

אכן רק בורא עולם שיצר את היצירה המדהימה שנקרא "עולם" יודע מתי העולם שלם. אך גם לנו ברור שאנו כלי חשוב בתוך יצירת העולם ובלי עבודתנו העולם לא יהיה מושלם.

הקשבה לסיפור מתן תורה, כשנבחרנו לעם סגולה שתפקידו לתקן העולם אמורה לתת לנו גאוות יחידה ולשמח אותנו בהשקעת מאמץ להשגת המטרה הנכספת ועלינו להבין שכל כלי שיהיה חסר, יגרום שהיצירה לא תהיה מושלמת. לכן, מצד הערבות ההדדית עלינו לגרום שגם שאר אחינו בני ישראל ימלאו את המשימה.

אנו צריכים לעשות כל מאמץ להיות "במדבר", לנטרל את רעשי הרקע שמייצר לנו היצר הרע במטרה להסיח את דעתנו מהתפקיד החשוב והעיקרי שלשמו הגענו לעולם הזה. בהצלחה לכולנו!  

נגישות