טורו השבועי על פרשת השבוע, של הרב יוסף יצחק לרר מתפרסם מידי שבוע בעיתון "יבניתון"

פרשת -בראשית-איפה יש השקעה מניבה?

לפני כשלושה שבועות חגגנו את ראש השנה, יום בריאת האדם, ומאז ועד עתה שבענו בחגים שגרמו לנו להרגיש שיום ההולדת לבריאת העולם (כ"ה אלול) ויום ההולדת האדם (ראש השנה) היו מזמן. השבת, אנו מציינים את יום ההולדת  בפרשה ,פרשת  "בראשית" , זאת לאחר שחגגנו את סיום קריאת כל התורה בשבת הקודמת, חג שמחת התורה.

בפרשה מסופר על בריאת היקום כולו – בשישה ימים וביום האחרון לבריאה נברא האדם, שאמור בהתנהגותו לשמר את העולם ואף לתקנו ולהאירו.

הרבי הזקן, מייסד חסידות חב"ד, רבי שניאור זלמן לימד אותנו שצריך "לחיות עם פרשת השבוע". כלומר, לראות כיצד היא מאירה לנו את הדרך הנכונה של החיים ותשמר אותה לחיים מאושרים ומלאי סיפוק. הטכנולוגיה המתקדמת נותנת לנו כלים טובים יותר להבין את הצורך השימושי בתורה ולא רק ככלי תלמודי להעשרת ידע אלא ככלי ביצועי.

אין כמו הישומון waze המלמד אותנו כיצד מגיעים ליעד על ידי קיצורי דרך שאין אדם שלא מעוניין בו. לפעמים אנו מתקדמים לכיוון מסלול פקוק ורצוננו לחשב מסלול מחדש, אך הwaze שולח אותנו דווקא לשם על אף שמזהה את העומס כי הוא יודע גם את המשך הדרך שדווקא שם היא זורמת מהר ותקרב אותנו בזמן קצר יותר אל היעד.

בסוף ספר חמישי שבתורה, ספר דברים, כתוב: "תורה צוה לנו משה מורשה קהילת יעקב". התורה אינה שייכת רק לצדיקים שומרי התורה בפועל אלא היא ירושה לקהילת יעקב, לכל יהודי באשר הוא. לכן כל יהודי צריך לראות כיצד למלא את חייו באושר.

לא לחינם נקרא חומש בראשית – המורכב בעיקר מחלקים נבחרים של היסטוריה מזמן יצירת האנושות ולידת עם ישראל – ספר "הישר", זהו הספר שדרכו נוכל ללכת בדרך ישרה גם אם נצטרך בדרך ליטול אחריות, להשקיע יותר מאמצים והתחייבויות ,כי בסופו נגלה שהתקרבנו אל היעד ולא חזרנו לתחילת המסלול.

בפרשתנו, פרשת בראשית, בסקירה הארוכה על בריאת מרכיבי העולם, לפתע פתאום נוחתת עלינו מצווה, מצוות החיים, מצוות "פרו ורבו". מדוע התורה שותלת את המצווה הזו כאן? הרי כל המצוות מתחילות בספר שמות, למעט מצוות ברית מילה…?

אין ספק שהקמת משפחה ולידת ילדים היא פרוייקט ששואב הרבה זמן והרבה כוחות, במיוחד שהתורה עצמה מוסיפה לנו את הקושי "בעצב תלדי בנים" ואין ספק שהרחבת משפחה מלווה בחששות.

החשש הראשון, איבוד חירות של בני הזוג לאחר לידת הילד. לפחות בשנותיו הראשונות ההורים משועבדים ומתמסרים אל הילד ופעמים כל אלו עלולים לפגוע בקריירה שאותה ההורים רוצים לפתח. השני, החשש מפריצת האיזון התקציבי עקב הוצאות נוספות שנולדות בעקבות הלידה. השלישי, תמיד מקונן החשש שהילד לכשיגדל לא יאמץ את מורשת ההורים ובכך יגרום להם עוגמת נפש רבה.

אכן, בעולם החשש מתורגם למציאות ועל כן במדינות המערב יש צמצום רב בילודה, גיל הנישואין עולה וגם לאחר החתונה, רבים מבני הזוג לוקחים פסק זמן עד לידת הילד הראשון כי רוצים להנות מהחיים בטרם יצרו חיים חדשים…

האם ישנה הצדקה לכך? האם הילודה גורמת לעול שכדאי לדחותו ולצמצמו?

אנו לומדים מפרשתנו מהי מטרתנו בחיים? מאמץ ושיעבוד מרצון קיים אצל הרבה אנשים כאשר הם רואים את התועלת שתצמח. סטודנט באוניברסיטה משקיע את מיטב כספו ושנותיו על מנת ללמוד מקצוע לחיים שיעניק לו פרנסה עתידית בשפע, הוא נכנס לתוך פקק כי הוא יודע שלאחריו הוא יעלה על מסלול של חיים מאושרים.

מצוות "פרו ורבו" מוזכרת כאן ללמד אותנו שזו מטרה מאוד מרכזית בחיים. ה' ברא את העולם ובתוכו את האדם שבעבודתו ימשיך את הבריאה ויתן לה משמעות. אנחנו קבלני השיפוץ של העולם וכל ילד נוסף בא לתקן חלק נוסף בעולם. על מנת שנגיע אל המטרה הנכספת של עולם שלם ומתוקן בגאולה.

בואו ונלמד מהתורה כיצד להשקיע בנכסים מניבים ללא חשש של קריסה שהתשואה שלהם נשמרת בכספת חסינה לעד ולא בהשקעות שבכל רגע יכולות לרדת לטמיון ועימם ההרגשה שאבדנו את כל העולם.

חישבו כל כך.

נגישות