טורו השבועי על פרשת השבוע, של הרב יוסף יצחק לרר מתפרסם מידי שבוע בעיתון "יבניתון"

וישלח-מהו יסוד וסוד קיומינו?

ה' ברא עולם שיוצרו לא נראה לעיני הנבראים ועבודתנו לאורך כל הדרך לעשות מעשים טובים, למלא אחר ציווי ה', לגלות את מטרת הבריאה ולגלות את הטוב הצפון בעולם. כל אדם בר דעת אינו עושה דברים ללא מטרה ותכלית, וכן בבריאת העולם יש לבורא מטרה ותכלית. למרות שהיוצר נעלם מעינינו הגשמיות אנו לא יכולים להתעלם ממנו וצריכים ללמוד ולהבין מהי המטרה שלשמה נבראנו. יתרה מזאת, גם כשנתבונן בדברים השליליים הסובבים אותנו נדע לדלות מתוכם את החיוב העומד מאחוריהם.

וירוס הקורונה שממאן לעזוב אותנו מייצר גם דברים חיוביים. לדוגמא, קשר ההמונים הדיגיטלי שיישאר עמנו גם בימים טובים יותר, אך גם לוקחת אותנו למקום נוסף, לגלות פעם נוספת כיצד בקלות אפשר להביט על העולם ולא לראות את המציאות האמיתית, כיצד בעלי עניין יכולים להציג בפנינו מצגת מעוותת.

מידי יום הכותרות מציגות את נתוני הקורונה, הציבור אינו יודע לקרוא נתונים ולהבין את המציאות המוצגת. לדוגמא, הכותרות זעקו שהתחלואה מזנקת והיא למעלה מאלף איש ליום אך שכחו להדגיש מה הייתה כמות הבדיקות באותו היום ובעצם שהאחוז המאומתים ירד כי מספר הבדיקות זינק. או שמציגים לנו שאחוז המאומתים ירד אך שוכחים להדגיש לנו שהפרסום הרחב גורם לאנשים רבים ללא תסמינים ללכת להיבדק ולהוריד את אחוז המאומתים בבדיקות למרות שבמציאות ייתכן שמספר הנדבקים עלה.

בעולם הגשמי אנו רואים דברים רבים בעיניים אך אין לנו את היכולת מחוסר ידע לראות טוב ונכון. ישנם מאכלים הערבים לחיך ואנו מאוד נהנים לאכול אותם למרות שהם מזיקים לגוף ,כי אין לנו היכולת לראות את הנזק העתידי שהם יוצרים לגוף.

איך נלחמים כנגד הקורונה מבלי "לשפוך המים עם התינוק", מבלי ליצור סגרים המרסקים את הכלכלה? בינתיים, אין בעולם  תשובה מוחלטת להתמודדות עם הוירוס אלא  ניצחונות זמניים כאשר גל הולך וגל בא. כולם מחכים לחיסון, מיליארדים מושקעים בו ואין איש יודע האם במבחן המציאות הרחב הוא ייתן מענה לטווח ארוך והאם לא יתגלו סוגים חדשים שהחיסון לא יכסה אותם.

בואו ונוציא מהאינטרסול את תוכנית הבריאה ותוכנית הפעלה של העולם ונבין כיצד עלינו להתמודד עם המציאות המורכבת. כתוב בזוהר הקדוש – ה' הסתכל בתורה וברא את העולם. אנחנו נסתכל בתורה ונלמד להנהיג את העולם כראוי.

בפרשתנו, פרשת וישלח,אנו למדים מיעקב אבינו, שכל חייו התמודד עם אתגרים מורכבים, כיצד להתמודד. בפרשה הקודמת יעקב מגיע לחרן ולפניו ישנם שני קשיים מרכזיים. האחד – התמודדות היומיומית מול מעשה המרמה של  לבן, והשני – עשיו אחיו הנמצא בעורף ומחכה לרגע שבו יוכל לנקום ביעקב על גניבת הברכות.

יעקב אינו מפזר את כוחותיו, אינו מתמודד עם כל קשייו בבת אחת, אלא שוכח מעשו ומשקיע את כל כוחותיו מול לבן. לאחר שמנצח ומצליח להקים משפחה לתפארת וצובר ממון רב [שלא על חשבון הזולת], מוצא את הזמן להתמודד מול עשיו ומשקיע שם את כל הכוחות .

יעקב מתכונן לשלשה דברים, מכין דורון על מנת לפייסו, במקביל מתכונן למלחמה על מנת להבהיר לו שכדאי לו לבחור בדרך הפיוס, יחד עם זאת אינו שוכח שהיכולות הפיזיים אינם נותנים פתרון מלא וצריך להתפלל לבקש ולבטוח בה' להצלחת המשימה. אכן זה מה שהיה במקרה של יעקב – לפחות כלפי חוץ – כל העולם ראה את הניצחון של יעקב,  בנשיקה המתוקשרת עם עשיו.

כבימים ההם כן בזמן הזה אנו במלחמה עולמית מול הוירוס, אנו במלחמה מול האומות העומדים עלינו לכלותינו . עלינו להשתמש עם כל הכלים הגשמיים, לפתח חיסונים להכות באויב בבטן הרכה ולזכור שהתפילה היא יסוד קיומי. הוירוס יכול לפתח זנים העמידים מפני החיסונים, האויב יכול לפגע בנו עם הנשק העצום הנמצא ברשותו. תוכנית ההפעלה של העולם בקיום התורה, המצוות ובתפילה לבורא שידאג לנו לעולם מתוקן, תאיר את הטוב הנעלם בעולם ותיפתח לנו העיניים לראות גם את הטוב הצפון במציאות שנראית שלילית.

היא תעניק מענה מושלם לכל החלאים עד להגעה לגאולה בקרוב והטוב המוחלט ישלוט בעולם.

נגישות