טורו השבועי על פרשת השבוע, של הרב יוסף יצחק לרר מתפרסם מידי שבוע בעיתון "יבניתון"

וירא – בואו ונלמד מאברהם אבינו היכן להשקיע

                                

כאשר שואלים אדם: "כמה כסף אתה מוכן להשקיע?" התשובה תהיה: "תלוי במה? בהשקעה שבוודאות תניב רווחים – בהחלט אשמח להשקיע". זה אומר שבכל דבר שאדם רואה פוטנציאל לרווח עתידי הוא מוכן להשקיע וככל שהרווח יהיה גדול יותר כך הרצון להשקיע וגובה ההשקעה יגדל.

השבוע, שמחו הורי כיתות א-ד לשלוח את ילדיהם לבתי הספר. הורים רבים שנשאלו מה כל כך משמח אתכם בחזרת הילדים למסגרת החינוכית? ענו כי סוף כל סוף יוכלו לצאת לעבודה בצורה מסודרת. האם הסיבה העיקרית של שליחת הילדים לבתי הספר הוא שמרטף מסודר?

העמקה בפרשיות השבוע תביא אותנו אל הסיבה העיקרית שאמורה לשמח אותנו לכך ולחשוב כיצד צריכה להראות המסגרת הלימודית.

בתחילת פרשתנו, פרשת וירא, אברהם אבינו מכניס אורחים, גם מיד לאחר מילתו בגיל תשעים ושבע הוא לא יצא לבית החלמה אלא המתין לאורחים. כאשר הגיעו, אברהם דאג לכל מחסורם ואף שיתף במצווה זו את נערו – ישמעאל, שייקח הבקר, זאת כדי לחנכו למצוות כדברי המדרש.

בפרשה הקודמת – לך לך, אברהם נמצא בשיא כוחו! הוא זכה לעושר ולשֵם שה' הבטיח לו וזכה לנצח ארבעה מלכים. לאחר כל מתנות אלו, הוא אומר לה': "לא שווה לי כלום… , ה' אלוקים מה תיתן לי ואני הולך ערירי"? ללא ילדים – אין לי כלום…

הרבי מליובאוויטש מגלה לנו את המסר האדיר שיש בדרישתו של אברהם. כל אדם מתפלל להצלחה בעניינים שיש לו בהם להט וחיות. יש אנשים שפיתוח והרחבת עסקים עומד בראש מעייניהם ויש שחפצים בהפצת אמונתם ותורתם – האידיאלים שלהם – בכל העולם וכדו'. הצלחה להשיג את רצונם גורם להם לחוש עונג רב, כי אז השיגו את הרעיון המרכזי ותכלית חייהם.

אברהם אבינו אומר שללא ילדים אין ערך לשאר הישגיו וכמה גדולים שיהיו, הם רק יהיו חצי מההצלחה. רק כאשר אדם יֵדע שכל הישגיו ימשיכו לשרוד ואף יתפתחו על ידי ילדיו, רק אז יגיע אל פסגת האושר. ומדוע?

כי זו הדרך שמעשיו יונצחו לדורות הבאים ולא רק על ידי הקמת בניינים או אנדרטאות שיותקנו בכיכרות בעקבות תרומתו למען הקהילה או מעזבונו הרב, אלא על ידי גופי הנצחה מהלכים, שהם צאצאיו הממשיכים בדרכו.

אכן, בפרשתנו, משאלת ליבו התקיימה והוא זכה לבן הממשיך דרכו. לידת בן הוא דבר מאוד משמח, אך יש צורך בהשקעה רבה על מנת להגיע לתוצאה הרצויה, לרוות נחת מהתנהגותו. ההשקעה הגדולה בחינוך נעשית בעיקר על ידי הדוגמא האישית. אברהם עומד בהצלחה בעשרה ניסיונות. הוא מנחיל לדורות הבאים את מה שהוא עושה, כי כידוע חינוך הילדים הוא לא שאומרים לילדים מה לעשות אלא בעיקר דוגמה אישית מההורים.

אנו רואים את החינוך הטוב שקיבל יצחק. כיצד אברהם זוכה שבנו יעמוד בניסיון העקדה, כאשר צֻוה להעלות לעולה את יצחק? יצחק, כאברהם, הלך בשמחה למלא את רצון ה' בצורה מוחלטת גם שידע שהוא מוסר את נפשו.

לא לחינם התואר שנשאר מדור המייסדים של העם העברי נקרא "אבותינו" שאותו אנו מזכירים שלוש פעמים בכל יום בתפילות. כי אברהם אבינו הצליח להנחיל לצאצאיו את כל הדברים שהוא האמין בהם.

אכן כמה אנו משקיעים היום בדור העתיד וכמה בקריירה האישית? מה חשוב יותר, התקדמות בעבודה או קידום הילדים? השטח משדר תשובה שהקריירה חשובה יותר, את הילדים אפשר להשאיר במעון או בצהרון עד 5 אחר הצהריים ולאחר מכן משקיעים זמן להאכילם ולהרדימם. וכשההורים מתבגרים הילדים שולחים אותם למעון בית אבות…

השקעה המניבה הטובה ביותר בחיים היא השקעה במשאב שנקרא "דור העתיד", זו הקריירה האמיתית של החיים. למוסדות החינוך אנו שולחים את ילדינו על מנת שיִקנו חכמה ודעת ויִצקו את היסודות לדור הבא על מנת לשמר את דרכו של אברהם שדאג במעשיו לדאוג לעולם מתוקן ומוסרי יותר בדרך המוסר האמיתי – דרך ה'. אך אסור לשכוח שהחינוך מתחיל ונגמר בבית.

הלוואי שנזכה להיות מהמשקיעים. בהצלחה!

נגישות