טורו השבועי על פרשת השבוע, של הרב יוסף יצחק לרר מתפרסם מידי שבוע בעיתון "יבניתון"

וארא – אילו משקפיים אתם מרכיבים?

לא פעם כשאדם הולך בדרך ונתקל במכשול הוא נשאל על ידי הסובבים אותו:" אתה לא רואה לאן אתה הולך?" שאלת חיינו האם אנחנו רואים לאן פנינו מועדות? נולדנו "לעשות חיים", האם אנו צועדים בדרך לעשיית החיים?

כאשר הלכתי לביקורת שגרתית אצל רופא עיניים, האחות בדקה את הראיה וציינה שהראיה בעין "שש-שש". הגבתי: "מה החכמה, אני עם משקפיים…" האחות ענתה: "החכמה היא להתאים משקפיים טובות!"

אכן, בחיים עלינו להתאים משקפיים טובות כדי לראות ברור  ועדיף להרכיב אותם בתחילת החיים ולא להפיק הלקחים לקראת "החזרת הציוד" בסמוך למאה ועשרים של כל אחד.

כדי לראות ברור צריך גם אור טוב. השבוע, חל יום פטירתו של מייסד חסידות חב"ד רבי שניאור זלמן מליאדי. השם "שני-אור" המרמז על דרכו ותורתו להבאת אור לחיינו. גם בשם פרשת השבוע וארא נרמז שמו ודרכו של הרבי, וארא – מלשון גילוי – האור אינו מחדש דבר הוא מגלה לזולת דברים הקיימים.  

הרבי ייסד את חסידות חב"ד שנקראת בשם, חכמה בינה ודעת, כי הוא הוריד את לימוד החסידות וההכרה במטלות ובמטרות שאדם צריך לשאוף בחיים, לרמה שכל אחד יוכל להבינה בשכלו. שתהיה מוארת אצלו לרמה שהוא התחבר לתכני הלימוד עד למעשה – הביצוע.  החכמה מביאה לאדם רעיון שכלי, הבינה גורמת לו לפתחן בשכלו ולהבינו על בוריו ומשם הוא ממשיך אל הדעת – התקשרות לחומר הנרכש הגורם לו לבצעו הלכה למעשה.

פרשתנו, ממשיכה לעסוק בשעבוד הקשה של עם ישראל במצרים, אך גם בניצני השבירה של פרעה בעת קבלת עשרת המכות. הרבי הזקן מבהיר שסיפורי התורה לא מיועדים רק להיסטוריונים אלא להתאמת חיי היום יום שלנו על ידי הכרת הקשיים הזהים – כאז כן היום – ולימוד היכולת להתגבר אליהם. 

והשבוע, אנו מאירים עם החב"ד שלנו על המהלך שמוביל המנהיג – משה רבנו – שניסה בכל דרך שלא ליטול על עצמו את המשימה מתוך מחשבה שאחיו, אהרון, טוב ממנו. אך בסופו של דבר, מתוך הכרה וביטול לרצון בורא עולם הנהיג את העם ביד רמה. את ה"התמחות" כמנהיג הוא עשה כאשר היה רועה את צאן חותנו יתרו במדיין, כאשר ראה את אחד הכבשים מתרחק מהעדר הוא לא זרק עליו אבנים במטרה להחזירו למסלול אלא הלך לבדוק מה פשר פרישתו וגילה שהלך לחפש מים חיים מפני הצמא והחזיר אותו בידיו אל העדר. משה לאורך כל הדרך רואה מטרה אחת, דאגה לעם. 

דווקא היום, כאשר אנו נאלצים ללכת לסבב שלישי של בחירות בתוך שנה, שאינם נובעים ממנהיגים הדואגים  לעם אלא מנבחרים המחפשים לשפר את העמדות האישיות. כל אחד צריך לעצור ולשאול עצמו איך אני יכול להתנהג כמשה? איך אוכל להוציא את עצמי ואת סביבתי מהמֵצרים שבהם אנו נמצאים כיצד אוכל לראות את הזולת במרכז ולדאוג לעולם מואר ומתוקן יותר? 

אין ספק שבחיים צריך לראות כיצד להעשיר את הנפש ולא להתעסק רק בניפוח הכיסים. מייסד הרשת הקמאונית הענקית "וולמארט" היה מר סם וולטן. בגיל 27 הקים את החנות הראשונה והיום מתנהלות תחתיו כ-3,000 סניפים רק ברחבי ארצות הברית, משפחתו היא אחת המשפחות העשירות בתבל. אין ספק שהיתה לו הצלחה מסחררת, אך אי אפשר להתעלם מהמילים שאמר טרם מותו. בגיל 74 הוא חלה במחלה קשה, ידידיו ובני משפחתו עמדו לצידו בימיו האחרונים, ובכוחותיו האחרונים הוא אמר: "פישלתי, טעיתי, נכשלתי". אמנם הקדשתי את חיי לעסקים והייתה לי הצלחה רבה, אבל היה לזה מחיר קשה. לא חוויתי חיי משפחה, בקושי ראיתי את אשתי וילדיי וגם לנכדיי לא מצאתי רגע רגוע להושיבם על ברכי ולחבקם…

בשיחת הסיכום של חייו הוא הסתכל במשקפיים הנכונות שבהם קלט מה העיקר ומה הוא הטפל וחש כי היו לו כיסים עשירים אך… נפש ענייה.

בואו נלמד ממר סם מה לא לעשות, בואו ונלמד ממשה כיצד להתנהג ונרכיב את משקפי הראיה שהעניק לנו הרבי הזקן, תורה המלמדת את דרך החיים, היוצרת חיים ואושר שנשאר במלא עוצמתו גם לפני "שמחזירים ציוד" והולכים לעולם שכולו טוב.

נגישות