חיים בריאים צריכים יסודות בריאים במכלול תחומי החיים. השבוע, בספירת העומר, אנו שמים את זכוכית המגדלת על מידת "היסוד" ובודקים מה כל כך חשוב ביסוד ומה קורה עם היסודות שלנו.
מידת היסוד היא התחברות, קשר אישי, כפי שמוסבר בספר התניא. חיבור לאורך זמן. אכן היסודות המוכרים לנו הם יסודות הבניין שלהם תפקיד מרכזי מאוד לקיומו לאורך זמן. אפשר לבנות בניין מהחומרים הטובים ביותר ועם אנשי מקצוע המעולים, על קרקע שמהנדסי הביסוס מהללים ומשבחים, אך אם היסודות לא יהיו מחוברים טוב לקרקע – רעידת האדמה הראשונה שתתרחש, תהפוך הבניין לתל חרבות. כדוגמת שורשי העץ שהם יסודותיו, המשמרים את חייו, על ידי הקשר ההדוק לקרקע בקבלת מזונותיו מהאדמה וכך מונעות מרוחות שאינם מצויות לנתקו מהאדמה, ממקור חייו.
בגשמיות יש לנו הרבה חומרי יסוד, יסודות הבניין, שורשי העץ, צבע יסוד – חומר המקשר בין הקיר לצבע, וכמובן כל האמצעים הקושרים חפצים שלא ינחתו עלינו בעת סערה. אך לא פחות חשוב לטפל בחומרי היסוד הרוחניים שלנו.
• בין אדם לחברו: קשר בין אישי נוצר גם על ידי מידות אחרות כחסד ורחמים אך אם הוא לא מחובר אל היסוד הוא עלול להיות קשר חיצוני בלבד, לדוגמא, גם כאשר אדם נזקק מקבל סיוע מחברו בזכות מידת החסד המאירה בו. פעמים, רק נתינה פיזית לא יוצרת קשר אישי כי אינה במאור פנים וגורמת למקבל תחושה לא נעימה של תלות, כי הרי הנותן נתן מצד האגו שלו. ייתכן שלא יכול היה לראות אדם רעב ולכן נתן לו, ולא באמת חשב כיצד להאיר גם את נפשו של העני.
מידת היסוד היא הנתינה הנובעת מהרצון להיטיב עם הזולת שיהיה לו טוב כפי שיש למעניק, הזולת חש רצון זה ומתפתח קשר אישי חם ביניהם. יוסף הצדיק מייצג את מידת היסוד ולכן העניק מזון לכל עם הארץ ללא יוצא מהכלל.
הורים וילדים: ההורים בטבעם אוהבים את ילדיהם ואף מעניקים להם סיוע ככל שיתבקשו, אך לא פעם אנו מגלים שאין תקשורת ביניהם. ההורים טוענים שהילד חי בעולם שלו והילדים טוענים שההורים פשוט מבוגרים ואינם מבינים את צרכיי הצעירים. ה"יסוד" אמור לתת כלים לחיבור נפשי עמוק.
• מורה ותלמיד: מורה יכול להעביר חומר באופן מעולה אך מנותק מהתלמידים. על מנת שלתלמיד יהיה רצון להשקיע בקניית חומר צריך המורה ליצור קשר אישי של יחס על ידי הקשבה ופירגון ולא להסתפק בלימוד החומר, אלא לתת גם מאישיות המורה.
• זוגיות: כששואלים זוג גרוש, "איך יתכן שאחרי עשרים שנות נישואין התגרשתם?" ומקבלים מענה בצורת שאלה:" איך זה שעשרים שנה לא התגרשנו?" אם הקשר הזוגי אינו אמיתי אלא טכני, תן וקח בדוגמת חוזה עבודה בין עובד למעביד, שיחזיק מעמד כל זמן שיצליחו למקסם את האינטרסים האישיים שלהם, זו אכן שאלה איך החזקנו מעמד עד כה… אך קשר הנובע מחיבור נפשי, שכל אחד מבני הזוג חושב ומרגיש את המחשבות והתחושות של בן הזוג, השאלה תהיה איך נפרדתם עם כזה קשר?
מידת היסוד הבריאה, היא היוצרת יסודות בריאים בכל הקשרים הבין-אישיים ואמורה ליצור קשר מחייב, קשר למטרות ראויות ובודאי לא קשר שמטרתו לנצל השני ולזורקו.
השבוע נקרא בתורה את "פרשת במדבר "פרשה שכמעט תמיד נקראת לפני חג השבועות, חג מתן תורה שניתנה במדבר. התורה היא היסוד המקשר אותנו בקשר אישי לה', בקשר אישי לארץ ונותנת לנו את הכלים לשמר את הקשר בין איש לרעהו ואת כל היסודות הבריאים והחיוניים לחיים טובים.
ואם כבר מדברים על תקשורת נכונה, ניתן אולי לחשוב שמצב הקורונה לימד אותנו שאפשר להסתדר עם כלי הטכנולוגיה הנהדרים כדי ליצור מפגשים קהילתיים, העברת שיעורים ומפגשי משפחות הורים וילדים. אך האמת היא שונה לגמרי. הכלים הטכנולוגיים הם בסך הכל מעבירים מידע, אך הם אינם תחליף לקשר הריגשי והאישי המתקיים ממפגש פנים אל פנים. זה יכול לעזור לעבודה מרחוק אבל לא יכול להחליף מפגש משפחתי. אי אפשר להסתפק בלייקים ושיתופים כדי לקיים קשרים אישיים.